Katuin Albert

Printversie

 
 

Katuin Albert

KatuinAlbert_3.jpg  
KatuinAlbert_4.jpg

---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Albert KATUIN, van beroep arbeider, schaapsherder, geboren op donderdag 29 november 1860 om 01.00 uur te De Maten (Emmen). Van de geboorte is aangifte gedaan op 30-11-1860 door Albert Katuin, oud 26 jaar, van beroep arbeider, wonende te De Maten, gemeente Emmen, in tegenwoordigheid van: Johannes Mathewes Helfing, oud 34 jaar, van beroep timmerman, wonende te De Maten en Jan van Zevenberg, oud 46 jaar, van beroep commies, wonende te Zuidbarge, overleden op zondag 6 februari 1949 om 17.00 uur te Odoornerveen (Odoorn) op 88-jarige leeftijd. Van het overlijden is aangifte gedaan op 07-02-1949 door Roelof Zwiers, oud 67 jaar, van beroep arbeider, wonende te Valthe, gemeente Odoorn, begraven circa 1949 te Odoorn.
Gehuwd op 26-jarige leeftijd op vrijdag 17 december 1886 te Emmen (getuige(n): Gerrit Muller, oud 53 jaar, van beroep politiebediende, wonende te Roswinkel, gemeente Emmen, Roelof Wever, oud 34 jaar, van beroep politiebediende, wonende te Erica, gemeente Emmen, Henderikus Snijders, oud oud 28 jaar, van beroep arbeider, wonende te Nieuw Dordrecht, gemeente Emmen en Pieter Kloosterman, oud 37 jaar, van beroep veerbaas, wonende te Nieuw Dordrecht, gemeente Emmen) met Henderkien MIDDELJANS, 22 jaar oud, van beroep arbeidster, geboren op zondag 3 juli 1864 om 18.00 uur te Exloo (Odoorn). Van de geboorte is aangifte gedaan op 15-07-1864 door Hendrik Middeljans, oud 30 jaar, van beroep arbeider, wonende te Exloo, gemeente Odoorn, in tegenwoordigheid van: Johannes Matheus Neeling, oud 42 jaar, van beroep klerk, wonende te Exloo en Roelof Nijenhuis, oud 57 jaar, van beroep landbouwer, wonende te Valthe, overleden op dinsdag 19 maart 1901 om 98 uur te Odoorn op 36-jarige leeftijd. Van het overlijden is aangifte gedaan op 20-03-1901 A...Akker, oud 33 jaar, van beroep arbeider, wonende te Weerdingerveen en Douwe Visser, oud 49 jaar, van beroep arbeider, wonende te Weerdingerveen.

Foto graf Albert Katuin

GrafKatuinAlbert_1949.jpg

Albert Katuin is de vader van Lammechien Katuin. 

Beschuldig van hekserij
De Odoorner schaapherder Albert Katuin beschreef een geval van toverij in het grensgebied tussen Weerdinge, Roswinkel en Ter Apel. Volgens hem was het in het arbeidersgezin Van der Ploeg niet pluis.
Vader Geert was overleden (in 1866) en de moeder, Katrina Brouwer, woonde omstreeks 1868 samen met haar zoon Roelof en dochters Kenna en Altje. Volgens de latere beschrijving van een schaapherder uit Odoorn, Albert Katuin, gooide een buurvrouw een erwt bij het huis neer die de volgende dag in een pad was veranderd, zaten de 's avonds geschilde aardappelen de volgende morgen vol zand en lag er 's morgens ook allemaal bloed in de keuken. Roelof raadpleegde een duivelbanner in Oost-Friesland, van wie hij een botje kreeg om op zijn borst te dragen. Een langskomende Duitser raadde hen aan scherpe scheermessen voor het huis te zetten (de volgende dag waren die verdwenen, wat Katuin niet verwonderde aangezien de Duitser een scharenslijper was). Katuin wist verder dat de jongens van de buurman de oorzaak waren van de plagerij. Die hadden namelijk varkensbloed door de plaggen van het dak laten lopen. (uit: Termen van toverij, Willem de Blecourt)
Albert Katuin maakt melding van dit verhaal in één van de brieven, gericht aan Hendrik Jan Oosting (1787-1879) te Assen. Hij was van 1832-1856 burgermeester van Assen. Hij was de grootvader van Willem Oosting, de oprichter van het Noorderdierenpark in Emmen. De brieven komen voor in het familie-archief dat zich in het Drents archief in Assen bevindt.

KatuinAlbert_2.jpg

Volgens kleindochter Johanna Lanting-Klasens, wonende in Valthermond, woonde haar opa aan de Torenwijk in Odoornerveen. Hij woonde in bij ene Philip Brouwer.

In het Kerkkrantje schreef ds. Van Lunzen bij de foto: "Daarna stierf te Odoornerveen, eveneens welverzorgd, ten huize van Philip Brouwer de oude scheper Albert Katuin, oud 88 jaren, 2 maanden en 1 wwek. Vele jaren leidde hij de schapen, na den vollen dag geweid te hebben, naar de avondlijke stallen. In den diepen avond van zijn leven heeft nu de Eeuwige Herder dit schaapje naar zijn hemelsche stal geleid. Wij konden de datum van zijn doop niet vinden."

Bron: Spitwark van de Historische Vereniging Carspel Oderen
nummer 4 - 2007 en 1 - 2008. 

Last edited: May 28, 2018, 16:35

Go To Top